Možnosti dlouhodobějšího pobytu v USA

Už byly napsány mraky článků na téma, proč jet na výměnný studentský pobyt do USA. Tento se k nim tak trochu přidá. Protože už tady (v USA) jsem, začal jsem zjišťovat, jaké jsou možnosti, až se sem budu chtít někdy vrátit. A v tom mi došlo, že tento výměnný pobyt je vlastně velmi jednoduchá příležitost, jak žít v USA celý rok. Protože pokud bych si třeba řekl, že na výměnný pobyt si netroufnu, ale rád bych se do Ameriky někdy kouknul na delší dobu (půl roku až rok), tak ono těch možností zase tolik není.

Proto pokud se do Ameriky chcete podívat na delší dobu a zároveň z nějakého důvodu nechcete jet na výměnný pobyt, radši to ještě přehodnoťte!

No a jaké jsou ty možnosti pro případ, že už dávno nejste na střední a na výměnný pobyt jet nemůžete? Studoval jsem to sice jenom velmi zběžně, ale tady jsou:

Různé druhy víz

Cestování

Nejjednodušším typem víza, které se dá získat, je ESTA, což vlastně není ani vízum, ale jen jakýsi status turisty. Lze tu na něj zůstat maximálně tři měsíce v kuse, nelze pracovat. Dobré na dovolené, na nějaký delší pobyt asi moc ne (i když tříměsíční lhůta se dá „vyresetovat“ jednodenním výletem do Mexika nebo do Kanady).

Dalším stupněm jsou potom víza typu B, což jsou asi nejtypičtější víza pro pravidelné turisty nebo obchodníky. Mají platnost většinou 10 let, ale opět tu můžete pobýt maximálně tři měsíce. Potom musíte vycestovat za hranice a zase se vrátit. Na tyto víza se tu nedá pracovat, což ostatně ale nemůžete ani jako výměnný student – jako výměnný student jsem tu ale zaměstnaný alespoň tou školou (ve smyslu, že se nenudím doma).

Studium na vysoké škole (college)

Toto prozkoumané nemám, tomuto tématu se věnuje dobře web studujemevusa.cz.

Work & Travel, Internship, Au-pair, Camp counselor

Pokud jste studentem vyšší odborné nebo vysoké školy, můžete sem v létě přijet na pracovní program Work & Travel, délka pobytu je omezena na 4 měsíce. Na tento pobyt se osobně chystám hned jak bude možnost, což je ještě pár let. Prvně musím v Česku odmaturovat a potom se dostat na VŠ. :D

Dále, pro lidi od 18 do 26 let je tady program au-pair, aneb hlídání malých dětí. Pro absolventy škol je potom možnost zúčastnit se programu trainee, kdy jedete na stáž pracovat do americké firmy. Toto všechno funguje přes víza typu J1 (na kterém jsem tu teď i já na střední škole, je to asi dost univerzální typ).

Takže k případným plusům a mínusům proč na střední školu do USA jet nebo nejet (taky jsem si takový seznam kdysi napsal, ale už si nepamatuju, co jsem tehdy napsal do mínusů) si můžete připsat tohle – tedy pokud sem chcete jet i kvůli Spojeným státům samotným, ne jen kvůli jazyku.

(Legální) imigrace

Jen tak pro zajímavost, jaké jsou možnosti legální imigrace (tj. získání občanství, případně pracovního povolení)?

Nejjednodušší je asi uzavřít manželství s občanem USA. Během pobytu tady jsem poznal několik lidí, kteří tuto možnost využili (čistě za účelem získání občanství). Je to sice zdánlivě jednoduchá metoda, ale hrát před úřady smyšlený vztah dá hodně práce a kdykoliv se Vás někdo zeptá, jak jste se sem dostali, musíte si vymyslet nějakou neurčitou historku, protože dva ze dvou lidí, které znám a dostali se sem takhle se tím nijak extra nechlubí a vypadlo to z nich až po dost dlouhé době.

Další možností je investovat statisíce dolarů (nebo spíš $100 000 jsem zaslechl, že je takové minimum) na území Spojených států, což pro některé jedince asi nebude problém. A poslední možností, o které vím, je výhra zelené karty v loterii – asi se to zdá nereálné, nicméně jednu takovou výherkyni jsem viděl na imigrační kontrole, která z toho byla poměrně nadšená a šance na výhru jsou sice malé (0,1%?), ale možnost to je. Ta paní, která předemnou byla na imigračním z toho byla poměrně dost nadšená. Já bych asi nebyl:

Proč? Neměl bych nic proti tomu nějakou dobu tady žít a pracovat (nebo podnikat). Na druhou stranu, můj domov je a vždycky bude v České republice. A pokud vyhrajete zelenou kartu, tak se sice stáváte “plnohodnotným” občanem USA (snad až na nějaká nepodstatná práva jako nemožnost stát se prezidentem), ale zároveň musíte většinu roku strávit v USA, což je problém, pokud se chcete (byť jenom na čas) vrátit. V takovém případě se sice můžete zelené karty vzdát, ale dostat se do USA potom znovu už by mohl být problém… Nevím, toto jsem si v hlavě pořád moc neurovnal. :) Život studenta americké střední školy se mi ale líbí dost. :)

Mohlo by se vám také líbit...

7 komentářů

  1. Eve napsal:

    Jako Exchange rozhodně vycestovat chci, rodiče by taky nebyli proti, ale záleží na financích. A vyhrát Green Card nejspíš taky nebude takový oříšek. Ve vesnici ve které bydlím bydlí taky jedna známá, zhruba před 15ti lety se s přítelem (dnes už maželem) rozhodla, že pojedou do US a oba se přihlásili do GC Lottery – a oba jí “vyhráli“. Nevim kolika čecháčkum jí za rok dají, ale taky to asi nebude žádná věda. ;)

  2. jiripavlik napsal:

    To je ale docela dost velka nahoda :D Jako ta loterie funguje, o tom zadna, ale je spis nahoda ze jsme oba vime o nekom, kdo ji vyhral, protoze se do ni musi hlasit kvanta lidi, i kdyz treba jen tak… bez umyslu tam pak odjet…

  3. vydrysek napsal:

    Dobry clanek ! Ja jen dodam, ze pracovat muzes – prace jako sekani travy, nebo hlidani decek, max. 10 USD za tyden.

  4. jiripavlik napsal:

    @vydrysek: To je fakt, to ani nepocitam jako praci, to za tyden vic vydelam za webovou reklamu a fotky. :D

    Na druhou stranu, je to jen legalni maximum, pokud cele uilici posekas travnik jednou tydne, tak si vydelas podstatne vic. :D

  5. vydrysek napsal:

    Pravda. Teda, kdyz uvazim, ze bych mel sekat travnik cee „ulici“, tak jsem milionar, protoze ta „ulice“ ma 15 mil :D Navic ja nevim jak tvoje organizace, ale ta moje mi dava kazdy mesic 100 USD, takze s penezma neni az takovy problem.

  6. Ondris napsal:

    Já tě zdravím borče, hrozně mě tohle zajímá tvoje poznatky, ale třeštím oči na věci, který píšeš o pobytu v Americe. Abych se optal znovu, jakým způsobem se můžu dostat do ameriky třeba na dva roky za prací?!

    Byl bych ti velmi vděčnej za další a blížší informace.

    Čekám na reakci a měj se hezky.

  7. jiripavlik napsal:

    @Ondris:

    Moznosti je nekolik, o tech kterych vim ja. Seradim je od nejjednodussiho po nejtezsi:

    1) Jet tam na cerno, zacit uplne od umyvacu podlahy, postupne se nejak vypracovat. Dost lidi to tak asi dela, ale ma to spoustu nevyhod = zastavi te v aute, zjisti ze nemas obcanstvi (to asi necheckuji pokazde kdyz jen nezastavis na stopce ale stat se muze), deportace. Vsechny ucty, a platby (bank,a voda, elektrika, TV) musi jit na nekoho mistniho, protoze jako ilegal nemas SSN (neco jako mistni rodne cislo, bez nej si neskrtnes). Pokud clovek ocekava, ze se zase jednou vrati do CR, je to moznost.

    Otazka zni, jestli tahle moznost jeste jde, protoze maji velice jednouchou metodu jak poznat, ze jsi USA neopustil, ale zase patrani po tobe asi vyhlasovat nebudou kdyz zjisti, ze jsi tma zustal :D

    2) Au-pair program, podminky presne neznam; problem je ze je to 24/7 hlidani decek, no bueno. Ale zase 24/7 babysittery si berou jen bohatsi rodiny a tak se muzes povozit v jejich peknych autech a vyuzivat moznosti jejich obrovskych domu, no ale…

    3) Vyhrat zelenou kartu (DV lottery) a proste se tam odstehovat. Legalni, sance vyhrat v CR je asi okolo 5%, coz je dost. Nekde v podminkach se da najit kolik lidi z CZ se hlasilo a kolik vyhralo.

    4) Byt superkvalifikovany v nejake cinnosti, nechat se tam zamestnat u nejake firmy, ktera ti vyridi vizum. Tady uz presne nevim jak to je, vim ze takhle do USA z Ceska jelo hodne napr. programatoru.

    5) Mit par stovek tisic v USD, investovat je v USA (treba tak ze tam zalozis firmu a udelas pracovni mista), dostanes investorske vizum, legalni, ale drahe :D

    A to je asi vsechno.

    Jedina kratsi moznost (na 4 mesice) je Work & Travel program, ale tam musis studovat na vysoke skole tady v CR (je to pro ne takova pojistka, ze tam pak nezustanes).

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *